MoRu

2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis


   Ar ekologiška mada gali prilygti aukštajai madai ar net prancūziškajam "couture"?



 Salute! Pabodusiame, bet vis dar mylimame socialiniame tinklalapyje Facebook paskelbėme, jog šį savaitgalį, prekinio ženklo ZARA detoksikacijos proga, skiriame ekologiškai madai bei kosmetikai. Kadangi šiandiena penktadienis nusprendžiau, jog nenoriu rašyti Jums ilgų "pasakų" apie ekologišką madą, lyg mokytoja dėstyti eko mados istoriją, kurios pradžia siekia taikos, meilės ir asmeninės laisvės propaguotojų Hipių laikus ar tuo labiau, mielieji, nenoriu, šį vakarą jūsų trukdyti paskaitomis apie ekologinius audinius ar standartus. Taigi, labai trumpai, kas eko madoje man pasirodė itin įdomu. Šį vakarą nusprendžiau įminti mįslę, ar eko mada gali prilygti aukštajai madai ir tuo labiau prancūziškajam "couture"?
 Brangieji, mano subjektyvia nuomone, nepaisant to, jog tenka pripažinti, kad mados draugystė su ekologija, lyginant kosmetikos ar maisto pramones yra itin menka, tačiau ir čia galima atrasti kruopelytę aukso, tai yra nors ir mažą, tačiau ryškią aukštosios mados ir "couture" pradžią. Už tai galime būti dėkingi visame pasaulyje žinomiems dizaineriams Vivienne Westwood, kuri yra net ištarusi frazę, jog "žmonės, nustokit pirkti drabužius“ bei Gary Harvey, kuris išgarsėjo pristatęs tik ekologinius drabužius, nepaisant to, jog prieš tai buvo pasaulyje gerai pažįstamos Levi‘s džinsų firmos kūrybos direktorius.
  Užleisdami pirmenybę damoms, visų pirma, labai trumpai apie britų pankų karalienę Vivienne Westwood ir jos kūrybą. Ši ekstravagantiška močiutė įrodo kaip su didele fantazija drabužis gali atgyti iš naujo, o kartu ir skleisti pasauliui žinią, jog – „žmonės, tausokit ir mylėkit aplinką.“ Dizainerė net keletą metų buvo išrinkta kaip geriausia, o vienas didžiausių jos nuopelnų madai, tai jog ji buvo pirmoji , kuri pasiūlė moterims korsetą nešioti kaip viršutinį rūbą.  Vivienne Westwood išsiskiria ne tik savo kūryba, kurią paminėčiau ji apibūdina itin filosofiškai, mat jos nuomone, kiekvieną kartą po kolekcijos pristatymo, ji mąsto, jog prieš šešis mėnesius nieko panašaus nebuvo ir, jog niekas šioje planetoje nieko panašaus nedevėjo, kartu ši ekologišką madą propaguojanti dizainerė yra ir itin ryški asmenybė mėgstanti šokiruoti ir žmonės stebinti savo elgesiu bei garsiais pareiškimais. Vivienne Westwood pasauliui skelbia tokius manifestus, kaip „nėra meno – nėra progreso“ ar "aktyvus pasipriešinimas propagandai“. Mielieji, šiandien mažiau kalbų daugiau grožėjimosi kūryba, tad drauge pažiūrėkime į man asmeniškai įstabaus grožio klasikos ir ekstravagancijos perpintą naujausią Vivienne Westwood kolekciją SS2013, atskleidžiančią jos darbo filosofiją - " rengti moteris ir vyrus taip, jog jie atrodytų svarbūs ir išskirtiniai, o kartu ir nutolinti juos nuo besaikio pelno siekimo ribotame pasaulyje."

Moterims skirta kolekcija, kuri buvo pristatyta Paryžiuje mados savaitės metu:


Ir tai pat, mielieji, kam įdomu peržiūrėkite ir vyriškąją dalį iš Milano mados savaitės. Beje, nuo šiandien mes šiek tiek keičiame savo filosofiją ir skelbiame, jog "MoRu - subalansuota moterims, bet tinka ir vyrams".


  Perleidžiant estafetę Gary Harwey, norėtųsi taip pat tik itin trumpai paminėti faktus apie šio dizainerio kūrybą, kuri mados pasaulyje yra apibūdinama kaip modernus "couture", priartintas prie ekologijos. Savo darbuose, kurie yra įkvėpti senovinėms vakarinėms suknelėm būdingos elegancijos, G. Harwey naudoja tokias nebereikalingas priemones kaip plastikinius maišelius, butelių dangtelius, maisto pakuotes, "Financial Times" kopijas ar net karines striukes. Taip pat, viena iš jo įspūdingų aplinkai draugiškų suknelių buvo it simbolis jo profesinei biografijai, mat buvo sukurta  iš nebereikalingų pasaulio klasikos šalininkų dievinamų Levi "501" džinsų. Tenka nepamiršti paminėti, jog garsiausia jo kolekcija buvo sukurta prieš du metus ir buvo demonstruota jau net skirtingose pasaulio šalių muziejuose, tačiau manau niekada nėra per vėlu pagerbti kūrėjus už puikų jų darbą, tuo labiau kai šį kartą jis yra ne tik neįtikėtinai gražus, bet ir galima teigti tausojantis aplinką bei atspindintis ekologiškos mados prasmę, jog drabužiai turi būti siuvami iš organiškų ar jau nebenaudojamų medžiagų ir kad mada turi atsižvelgti į žmogaus sveikatą, darbo sąlygas ir aišku aplinkosaugą.



  P.S. Prancūziška ekstravagancija gali būti ne tik ekologiška, bet ir skani! Ypatingai, kai mados genijaus McQueen, beje kuris taip po gi, buvo ekologijos  šalininkas, suknelės kopija buvo sukurta net iš 50,000 guminių meškučių.



  Kaip visada, pabaigai mano "fantazijų vaisiai". Šįkart ekologijos ir aukštosios mados tema.



Vivienne Westwood: vyriškas kostiumas bei itin ekstravagantiškas švarkas; Jemma Sykes kurta suknelė "The Elizabeth" iš 100proc. organiškos vilnos, dažytos natūraliais aplinkai nekenksmingais dažais bei originalūs ir nuolatinės priežiūros reikalaujantys HAF prekinio ženklo žiedai. (Daugiau puikių idėjų, mielieji jo oficialiame tinklalapyje - http://www.hafsteinnjuliusson.com/growing-jewelry/)

Merci!;*

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą