MoRu

2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis





2012/2013 rudens-žiemos mados tendencijų maratonas...


   Seniai mano moters idealas Coco Chanel yra pasakiusi: ,,jog suknelė nėra nei tragedija, nei tapyba, tai žavus ir efemeriškas kūrinys, o ne amžinas meno dirbinys. Mada turi mirti ir mirti greitai tam, kad gyvuotų prekyba. Kuo greičiau mada praeina, tuo ji tobulesnė...“, tad įdomu pasižvalgyti, kas slypi už šio, 2012 – 2013 rudens bei žiemos tobulumo spektaklio, kurį pavadinčiau ,,Stiprybė“. Nes nežinau kaip Jums, bet man dar pavasarį peržiūrint mados namų kolekcijų pristatymus susidarė įspūdis, jog didžiausi mados korifėjai šių metų FW kolekcijose tarsi interpretuoja šiuolaikinės, emancipuotos, stiprios ir intelektualios moters įvaizdį. Moters, kuri didvyriškai kulniuodama raudonpadžiais ,,Cristian Louboutin“ aukštakulniais siekia įkopti į savo gyvenimo Everesto viršukalnę. Moters, kuri nenusileisdama vyriškajai giminei ir prisiimdama atsakomybę už save siekia karjeros politikos, verslo ar mokslo srityje. Ir galiausiai, moters, kuri sugeba suderinti trapų moteriškumą ir šiuo metu taip populerėjantį ,,dendžio“ stilių, nuo kurio ir galime pradėti greitąjį mados tendencijų maratoną. 

   Kaip ir praėjusį sezoną moters tvirtą charakterį ir seksualumą dizaineriai išryškina klasikiniais, smokingo tipo švarkais bei tiesaus kirpimo kelnėmis. Dienos metu siūloma rinktis pilkus, dryžuotus bei taip britų pamėgtus ir šį sezoną madingus languotus raštus, o vakarą pasitikti ryškiais raštuoto aksomo švarkais ar jau nuo praeitų metų pamėgta klasikinio juodo frako interpretacija. Moters paslaptingą seksualumą dizaineriai dar labiau išryškina prie dendžio stiliaus derindami Don Corleone tipo skrybėles. Be šio Sicilijos mafijos pamėgto aksesuaro greta kostiumo derinamos ir raštuotos kojinės, kaklaraiščiai bei jei neklystu penktus metus mados horizonte egzistuojantys vyriški retro stiliaus batai siūlomi dailiajai lyčiai. 

   Kita šio sezono tendencija, vėlgi pabrėžianti moters stiprybę ir seksualumą, tai juodi natūralios odos ar tik jos imitacijos drabužiai. Dizaineriai stengdamiesi pateikti naujas mums taip jau įprastos juodos spalvos variacijas žaidžia su variniais, žalsvais, šviesiais bei rausvais tonais, o pateikdami griežto kirpimo paltus, sukneles kuria moters kovotojos įvaizdį. Atvirai prisipažinsiu niekad nemėgau liaudyje pramintos ,,čiornaja koža“, tačiau mane tikrai sužavėjo Alexander Wang juodos odos paltas su skeltu ir militaristinėmis sagomis. Giselei, žingsniuojant podiumu, atrodė, jog filmas ,,Matrica“ atgijo ir persikėlė į mados pasaulį.
   Na ką, žygiuojam toliau ir kaip šį sezoną bus madinga karišku-militaristiniu žingsniu. Mat, vėl į mūsų spintas sugrįžta rusvai žalsvos uniformos su žibančiomis paauksuotomis sagomis. Karininkės įvaizdis šįkart yra pagyvenimas aksesuarais: kepurėmis, liemenį išryškinančiais, diržais bei ilgomis kojinėmis ar suvarstomais ilgaauliais. Mano šio sezono militaristinio stiliaus favoritas Burberry Prorsum kolekcija ir ypatingai šių mados namų paltai, kurie ne tik ,,štabiški“ ir griežti, bet ir padailinti tarsi mergaitiškumo simboliu – surišamo kaspino imitacijos diržais. 

   Mano artimiausi žmonės žino, jog aš labai mėgstu tartum padidinto dydžio drabužius, ypatingai jaukius kašmyrinius megztukus ar šiltus vilnonius paltus, tad labai apsidžiaugiau, jog viena iš 2012-2013 FW tendencijų būtent ir yra minimalistiniai ir dideli, net atrodo nuo pečių krentantys paltai. Smagu, jog šiluma mus apgobs jaukūs, patogūs, kuklaus silueto ir blyškių spalvų ,,žiemos palydovai’’. Šalia plačių paltų, greta rikiuojasi ir megztiniai, tačiau jie bus pasižymintys ryškiomis spalvomis, akį traukiančiais raštais ar net paveikslėliais. Vienas iš Dsquared modelių su priekyje puikiai įsitaisiusiu pudeliuku man net priminė mano vaikystės mados vėjus. Manau, dizaineriai tartum stengiasi priminti, jog nepaisant stiprios ir emancipuotos moters kulto, mes visos širdyje maži žaismingi vaikai tik su išaugusiais kaprizais. 

   Tęsiant apie ryškiąsias rudens-žiemos tendencijas privalu paminėti, jog šaltajame sezone nepamirštama ir vasaros. Mat, pateikiamos naujos vadinamojo ,,print‘‘ stiliaus rašto variacijos. Tik šįkart vietoj gėlių ir paukščių akį traukia aštuntojo dešimtmečio optiniai piešiniai, įkvėpti vyriškojo kaklaraiščio medžiagos. Iššifruoti opdailės margumynus atrodo net sudėtingiau nei sudėlioti rubiką kubiką, o įdomiausias variacijas, kaip įprastai, pateikia Prada, kuri niekad nepasiduoda pilkąjai klasika dvelkiančiai masei. Šis italų prekinis ženklas kiekvieną sezoną tartum kardinolė mados pasaulyje diktuoja ryškiausias ir išskirtiniausias tendencijas. Tad, ir greta, optiniais piešiniais išmargintų, kostiumėlių Prados, kaip ir Miu Miu, kolekcijose rikiuojasi ir eilė ryškių, tartum brangakmeniais inkrustuotų paltų, švarkų bei suknelių. 


 Ryški it šviesaforas yra ir podiumuose karaliaujanti raudonos spalvos tendencija, puošianti tiek odos bei kailio šedevrus, tiek kasdienines palaidines bei sukneles. Ši spalva padeda sukurti aistringos, ryškios ir fatališkos moters įvaizdį. Kinijoje raudona spalva reiškia džiaugsmą ir yra neišvengiamas vestuvių atributas, tad ir šį sezoną greta raudonos spalvos džiaugsmingai žygiuoja ir tolimųjų rytų mados vėjai. Ant podiumo yra perkeliami kimono siluetai bei rytietiški raštai, kuriuose galima įžvelgti ir plėšriuosius kinų simbolius: drakonus bei tigrus. 

   O dabar, mano nuomone, moteriškiausios šio rudens-žiemos tendencijos. Tai visų pirma, žydinti bohema, pagerbianti art deco stilių. Paprastumu ir elegancija dvelkiantys žemių spalvų gėlių tonai tartum šiuolaikinis avangardas puošia sukneles, klasikinius kostiumėlius, marškinėlius ar net aksesuarus. Gėlėmis žaismingai puošiamos puskojinės bei rankinės, kurios primena vintažo lobį, atrastą močiutės spintoje. Į dar senesnius laikus nusigręžiama, prisimenant XVIII rokoko-baroko įmantrųjį stilių ir garsųjį apmušalų dekorą. Stilizuotos gėlės žiedo ornamento bei baroko stiliaus raštai naujam gyvenimui atgaivina margus grafiškus audinius, kuriais puošiamos prašmatniausios šio sezono suknelės. Manau, kiekviena šių laikų Marija Antuanetė tik ir svajoja apie naujausios Dolce & Gabbana kolekcijos suknelę bei prie jos derinamus ilgus, pečius siekiančius auskarus. Visa ši prabangi barokinė atributika žėrinti siuvinėjimais, perlais, kristalais, auksu ir brangakmeniais tik ir verčia jaustis XXI a. Princese ar Caraite, apsuptą karūnų, inkrustuotų keturiais tūkstančiais deimantų ar garsiųjų faberge kiaušinių. Beja, ar žinojote, kad neretai šiuos kiaušinus turtingieji Rusijos vyrai dovanodavo savo žmonoms pirmagimio proga, neretas faberge kiaušinis turėjo ir funkciją kaip gražios papuošalų ar muzikinės dėžutės. Na ir šiais laikais kiaušinis ir gražiausia pavasario, atgimimo šventė, Velykos, Rusijoje yra siejama su šeima, mat tikima, jog jei įsimylėjusi pora susituoks praėjus lygiai savaitei po velykų, tai santuoka bus laiminga ir žodžiai ,,kol mirtis išskirs“ įgaus prasmę. 



   Grįžtant prie mados, tai atsigręškime į kailius. Mat, šios grožybės, kad ir kaip tam prieštarautų žalieji ar gyvūnų teisės, tiesiog karaliauja visų šalių podiumuose bei žurnaluose ir ypač rusiškajame rugpjūčio mėnesio Vogue. Šį sezona madingi tiek įprasto kirpimo natūralios spalvos klasikiniai kailiai ir ypatingai prabangusis karakulis, tiek ir taip Fendi stilių išryškinantys spalvoti, it vaivorykštės nudažyti puskailiniai. Šie kailiai išpjaustyti, apdirbti, puošti įvairiomis detalėmis ar plunksnomis ir tiesiog žadinantys atsigręžti į genties turtus bei šamanų ornamentus. Kaip jau minėjau kailiai diktuoja visam mados paradui tad nenuostabu, jog ant podiumo buvo galima išvysti ir iš kailio siūtas sukneles, jais puoštus klasikinius kostiumėlius ar švarkus bei galiausiai eilę kailinių aksesuarų: nuo jau akiai įprastų kalinių rankinių, šalikų iki naujos kailio interpretacijos skrybelių fronte ar iš karakulio siūtų pečius gaubiančių aksesuarų. 



   Na ir galų gale, mielosios, finišuokime trumpai ,,perbėgdamos‘‘ per aksesuarų tendencijas. Taigi, visų, pirma tai šaltąjį sezona privalu pasitikti su aukštakulniais. Dizaineriai siūlo rinktis griežtus suvarstomus ilgaaulius, kurie puikiai derės su militaristiniumi stiliumi ar griežtais juodais odiniais drabužiais. Taip pat, į madą tvirtai sugrįžta smailianosiai, tik šįkart jų noselė, neretai ir kulnas, yra išryškinami sidabriniais ar auksniais atspalviais bei dirželiais. Na, man ypatingai sidabrinės aukštakulnių noselės, tai tarsi išpopulerėjusi Stuart weitzman idėja, kurią jis pateikė jau pavasario reklaminėje kampanijoje. Rankinių tendencijos kaip visad įvairios. Bus madingos tiek ir jau kelintą sezoną dienos metu įprastos delninukės, tiek ir visą moters turimą turtą saugančios didelės rankinės. Įdomiausi vėjai rankinių madose, tai jog ne vieni mados namai siūlo rinktis daktaro lagaminėlio, vadinamojo ,,sakvojež‘‘ tipo rankines, kurios tiesiog mirga nuo siūlomos spalvų gausos. Taip pogi, kiekvienai mados mylėtojai privalu šį sezoną pasitikti su krokodilo odos bei kailine rankine. Kiti populiarūs šio šaltojo sezono aksesuarai, tai visų pirma, vapsvos liemenį pabrėžiantys diržai, kuriais apjuosiamos ne tik suknelės, bet ir paltai bei kailiniai. Šalikų madoje vyrauja kailis ir man ypatingai gražu modelių kaklus gaubiantys lapės kailio aksesurai. Na, o populiariausi galvos apdangalai šį sezoną bus kiek beformės kailinės skrybėlės, kurių buvo gausu Marc Jacobs kolekcijos pristatyme bei įvairių raštų kepurės su ,,snapeliu‘‘, kurių forma šiek tiek primena jojiko kepurę.



Tikiuosi pirmasis mados apžvalgos blynas labai neprisvilo!:)))

 Merci e buon nuit!;*



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą